Inlagd lök
Köpte en säck gul lök och det visade sig att det fanns väldigt små lökar där i som jag kände att jag egentligen inte hade nån nytta av. Då kom jag på att man kan lägga in. Borde ju vara gott till det mesta.. Jag älskar lök!
6-8 st små gula lökar
(kan ju ha stora, bara att skära mer) skurna i klyftor så dem hänger ihop i rotsystemet
Koka upp ca 1 liter vatten, 3 dl socker, kryddpeppar, kryddnejlika,
sen lite ingefära i (malen lr riven eller hel spelar ingen roll, jag använde malen och det smakade gott men blev bara lite grumligare lag)
Lägg i löken och häll i 2-3 dl ättika.
Låt koka i ca 15 min, löken får inte vara överkokt men ej heller för hård så smaka gärna av.
Vid det här laget så smakar allting jättegott men då fick jag syn på den pressade citronsaften jag använt tidigare på dagen till en annan inläggning. Så jag hällde i ca 1½ dl citronsaft. Kan bara säga mumma =) Kanongott.
Häll över i rena burkar, helst helt fyllda. Skruva åt locken och in i kylen.
Låt detta stå ett par dar och dra till sig. Ju längre det står desto mer smak blir det.
6-8 st små gula lökar
(kan ju ha stora, bara att skära mer) skurna i klyftor så dem hänger ihop i rotsystemet
Koka upp ca 1 liter vatten, 3 dl socker, kryddpeppar, kryddnejlika,
sen lite ingefära i (malen lr riven eller hel spelar ingen roll, jag använde malen och det smakade gott men blev bara lite grumligare lag)
Lägg i löken och häll i 2-3 dl ättika.
Låt koka i ca 15 min, löken får inte vara överkokt men ej heller för hård så smaka gärna av.
Vid det här laget så smakar allting jättegott men då fick jag syn på den pressade citronsaften jag använt tidigare på dagen till en annan inläggning. Så jag hällde i ca 1½ dl citronsaft. Kan bara säga mumma =) Kanongott.
Häll över i rena burkar, helst helt fyllda. Skruva åt locken och in i kylen.
Låt detta stå ett par dar och dra till sig. Ju längre det står desto mer smak blir det.
Mjuk pepparkaka med lingon.
150 g smält smör (låt det svalna lite)
3 ägg, 3 dl socker
1,5 msk malen kanel, 1 msk malen ingefära
1 msk malen kryddnejlika, 1 msk malen kardemumma
1,5 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
4,5 dl mjöl
1,5 dl lingonsylt
3 ägg, 3 dl socker
1,5 msk malen kanel, 1 msk malen ingefära
1 msk malen kryddnejlika, 1 msk malen kardemumma
1,5 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
4,5 dl mjöl
1,5 dl lingonsylt
Vispa ägg och socker poröst, antingen för hand eller med elvisp.
Rör ner kryddorna i filmjölken.
Blanda mjöl och bikarbonat och blanda sedan ner det i filmjölks blandningen.
Tillsätt det smälta smöret och rör till sist ner lingonsylten.
Häll allt i en smörad och bröad form.
Grädda i ugnen ca 50 minuter i 175°C.
Jag missade naturligtvis att vi inte hade socker hemma, så i stället för socker använde jag 3 dl sirap.
Blev kanongott men inte lika sött men desto saftigare =) Så har man inte socker, är det ändå ingen ursäkt för att slippa baka. Sirap fungerar verkligen.
Rör ner kryddorna i filmjölken.
Blanda mjöl och bikarbonat och blanda sedan ner det i filmjölks blandningen.
Tillsätt det smälta smöret och rör till sist ner lingonsylten.
Häll allt i en smörad och bröad form.
Grädda i ugnen ca 50 minuter i 175°C.
Jag missade naturligtvis att vi inte hade socker hemma, så i stället för socker använde jag 3 dl sirap.
Blev kanongott men inte lika sött men desto saftigare =) Så har man inte socker, är det ändå ingen ursäkt för att slippa baka. Sirap fungerar verkligen.
Inlagda körsbärstomater
Hade lite körsbärstomater kvar hemma som började bli lite skrynkliga. Och jag är den som gärna inte slänger nåt i onödan, så här är ett enkelt recept =)
ca 10-15 st små tomater
1 stor rund vitlök eller hur mkt man nu vill ha =)
Ett gäng kryddpepparkorn
2-3 st hela nejlikor
1 dl socker
1 dl ättikssprit
3 dl vatten
Färsk eller torkad timjan
Koka upp vatten, kryddpeppar, nejlikor och socker.
Dela under tiden tomaterna i halvor och varva i en ren burk med små vitlöksklyftor och timjan.
Häll i ättiksspriten och låt koka ett tag. När du känner att det börjar lukta av kryddorna kan du sila bort kryddorna från lagen och häll sen den varma lagen över tomaterna m.m. Sätt genast på locket och låt stå ett par dagar och dra.
Passar utmärkt till kött och fisk.
Har dock inte hunnit och testa detta till nån maträtt men lagen smakade bra iaf =) Nu står min på den 3e dagen och drar =)
Ett gäng kryddpepparkorn
2-3 st hela nejlikor
1 dl socker
1 dl ättikssprit
3 dl vatten
Färsk eller torkad timjan
Koka upp vatten, kryddpeppar, nejlikor och socker.
Dela under tiden tomaterna i halvor och varva i en ren burk med små vitlöksklyftor och timjan.
Häll i ättiksspriten och låt koka ett tag. När du känner att det börjar lukta av kryddorna kan du sila bort kryddorna från lagen och häll sen den varma lagen över tomaterna m.m. Sätt genast på locket och låt stå ett par dagar och dra.
Passar utmärkt till kött och fisk.
Har dock inte hunnit och testa detta till nån maträtt men lagen smakade bra iaf =) Nu står min på den 3e dagen och drar =)
Mina egna julköttbullar *mums*
Kallar detta recept "typ mina" köttbullar för jag har tagit 3 olika recept o satt ihop dem tillsammans med en personlig "taste"
800-1000 g blandfärs
3 kokta potatisar som du river eller pressar
1-2 rivna lökar
3 ägg
1-2 dl grädde som du blandar i ströbröd i, ska bli rätt tjock konsistens
malen kryddpeppar, kanel, en nypa socker, salt, svartpeppar
2-3 msk senap, (ja använder stark o söt grovkornig)
Blanda ihop allt till en tjock smet. Smaka av om du vågar =) Låt stå en stund i kylen medans du kokar upp ca 3 liter vatten med köttbuljong.
Gör bollar, så stora som du själv vill ha det. När vattnet kokar sänk temperaturen och lägg i så många bollar som får plats. Dem flyter upp när dem börjar bli färdiga.
Låt dem svalna när dem är klara och frys in, sen är det bara att ta fram när dem ska användas. Det är bara stekytan som fattas på dem men jag garanterar att du slipper torra och för hårt stekta köttbullar eftersom dem är förkokta. Om du inte glömmer bort dem vill säga =)
Bon apetit =) Dem är såå goda på julbordet!
800-1000 g blandfärs
3 kokta potatisar som du river eller pressar
1-2 rivna lökar
3 ägg
1-2 dl grädde som du blandar i ströbröd i, ska bli rätt tjock konsistens
malen kryddpeppar, kanel, en nypa socker, salt, svartpeppar
2-3 msk senap, (ja använder stark o söt grovkornig)
Blanda ihop allt till en tjock smet. Smaka av om du vågar =) Låt stå en stund i kylen medans du kokar upp ca 3 liter vatten med köttbuljong.
Gör bollar, så stora som du själv vill ha det. När vattnet kokar sänk temperaturen och lägg i så många bollar som får plats. Dem flyter upp när dem börjar bli färdiga.
Låt dem svalna när dem är klara och frys in, sen är det bara att ta fram när dem ska användas. Det är bara stekytan som fattas på dem men jag garanterar att du slipper torra och för hårt stekta köttbullar eftersom dem är förkokta. Om du inte glömmer bort dem vill säga =)
Bon apetit =) Dem är såå goda på julbordet!